Humisevan historiaa

Lasten päivähoitoa ja talkoohenkeä

Rastaalan koulun rehtori Lena Aarnion niskakipu, halu tulla valituksi uudelleen valtuustoon ja halu tehdä jotain kuntalaisten hyväksi sekä Viherlaaksossa fysikaalista hoitolaitosta pitävän Sonja Tuomolin lastenhoito-ongelmat keväällä 1972 pamauttivat lähtölaukauksen yrityksen päiväkodin perustamiselle jo samana kesänä.

Tiedossa oli paljon vanhempia, jotka kamppailivat päivähoito-ongelmien kanssa. Tämä voimakaksikko perusti omakustannusperiaatteella ja vanhempien talkootyöpanoksella toimivan yksityisen päiväkodin - ja ratkaisivat monen perheen päivähoitopulmat.

Perustava kokous pidettiin Viherlaakson yhteiskoululla eli nykyisellä lukiolla 28.6.1972. Toiminta alkoi syksyllä. Ensimmäinen päiväkotirakennus oli vanha omakotitalo Kilossa, jonka jälkeen päiväkoti muutti Hirsikalliontielle. Nykyiset tilat sijaitsevat Veininkadulla.

Päiväkodin asioita huolehtii lasten vanhemmista koostuva kannatusyhdistys ja sen vuosikokouksen valitsema johtokunta. Valtava - lain voimaantulon jälkeen on Espoon kaupunki toiminnan päärahoittaja yleisvastuksellaan, joka kattaa noin kolmeneljännestä budjetista. Vanhempien maksamat hoitomaksut ja erilaiset tempaukset rahan keräämiseksi tuovat puuttuvan neljänneksen.

Espoon kaupungin kireä rahatilanne on aika ajoin näkynyt myös Humisevan taloudellisessa tilassa, mutta yhteistyöllä ja hyvillä suhteilla kuntaan ja sen päättäjiin sekä vanhempien pitkämielisellä suhtautumisella talkootöihin ja muihin velvoitteisiin on vaikeissakin ajoista selvitty kunnialla.

Humisevassa vanhemmat sitoutuvat hoitopaikkaa hakiessaan osallistumaan erilaisiin talkoihin, talonmiesvuoroihin ja talvella lumityövuoroihin. Näistä kertyy vanhemmille vuoden aikana kymmenien tuntien työrupeamia. Tällä talkootyöllä päiväkoti säästää kustannuksia ja luo yhteishenkeä perheiden välille. Yhteishenkeä on alusta alkaen kutsuttu Humisevan hengeksi. Humisevalaisista tulee perhetuttuja ja lapsista pysyviä kaveruksia, joiden ystävyys säilyy myöhemmissäkin elämänvaiheissa.

Teksti mukailtu Humisevan 15-vuotis historiikistä